Det er mange forskjellige temaer i Hamlet, jeg skal skrive om temaene jeg synes er viktigst og forklare hvorfor jeg mener det. Hamlet er et stykke skrevet av William Shakespeare på 1500 tallet, stykket er verdenskjent og er et av hans største og mest kjente verk.
Hamlet er en tragedie som handler om den unge prins Hamlet som blir tvunget til å gjøre et valg mellom å hevne faren og drepe Claudius, onkelen, eller å ta sitt eget liv. Et av temaene jeg har valgt å skrive om er hevn. Hevn går igjen i hele stykket, og det er hevnlyst som driver Hamlet til å drepe Cladius. Gjennom hele stykket tenker Hamlet bare på å drepe Claudius, han blir til slutt gal og vurderer å drepe seg selv. Hamlet ender opp med å drepe Claudius og var også skyldig i drapet på moren, Ofelia, Laertes og Polonius.
Svik er et annet viktig tema i Hamlet, det kommer tydeligst frem når Claudius dreper broren, Hamlets far, for å bli konge. Claudius gifter seg i løpet av kort tid etter begravelsen med moren til Hamlet. Dette ser Hamlet på som et stort svik og når han senere får vite at Cladius drepte faren blir han svært arg. Han sviker Ofelia, kjæresten, og knuser hjertet hennes.
Antall besøkende
fredag 26. oktober 2012
tirsdag 16. oktober 2012
Prins Hamlet
Vi leste "Tragedien om Hamlet" av William Shakespeare og har fått i oppgave å begrunne mitt førsteinntrykk av unge prins Hamlet. Kong Hamlet, prins Hamlets far dør tidlig i stykket, hans død går tungt inn på prins Hamlet. Onkelen, Claudius, blir konge til Hamlet er myndig, en dag får prins Hamlet vite av sin avdødes fars spøkelse at kongen ble myrdet av Cladius.
Hamlet bruker store deler av stykket på å lure på hvordan han skal hevne faren samtidig som han sliter med galskap. Mitt inntrykk av prins Hamlet er at han utvikler seg veldig i løpet av stykket, i starten er han en uskyldig, litt bortskjemt gutt og mot slutten blir han paranoid og alt som står i hodet hans er å hevne faren.
Prins Hamlet |
mandag 21. mai 2012
"I Edens hage" og "Den gylne tiden og hvordan den tok slutt" - Likheter og ulikheter
Av Jonas Munkvold
Hovedhandlingen i "I Eden
hage" er som følger: Gud skaper Adam og alle verdens dyr. De bodde i Edens
Hage og den eneste regelen er at de ikke måtte spise et eple fra det forbudte
visdomstreet. Gud innså at ingen av dyrene er nok for å holde Adam med selskap,
så han lager en kvinne av Adams tolvte ribbein - Eva. En slange hvisket Eva i
øret at de burde smake på et eple fra det forbudte treet, hun tenkte lenge over
dette før hun til slutt smaker. Hun overtalte Adam til å smake, men akkurat da
gikk Gud forbi og så hva de holdt på med. Han ble rasende og kastet de ut av
hagen, i tillegg gjorde han at alle dyrene ble redde for Adam, Eva og alle
sønnene og døtrene deres - med andre ord hele menneskeheten.
Hovedhandlingen i "Den gylne
tiden og hvordan den tok slutt" er slik: Alle levde i en flott verden,
uten død, uten krig, uten fattigdom og uten intriger. De levde et perfekt liv i
harmoni med alle skapningene rundt og alt passet perfekt sammen. I dette
herlige landet, nettopp skapt av Gud, levde det to brødre; Naevie og Adtjis. Naevie var snill, god og elsket av
alle, broren var hans strake motsetning, slem, grådig, sleip og sterkt mislikt.
En dag bestemte Adtjis seg for sette opp et gjerde rundt halve landet slik at
han og broren fikk like mye, Naevie skjønte ikke poenget med det, men ville
ikke krangle med broren. Adtjis var ennå ikke fornøyd så han fortsatte og
flytte gjerdet lenger og lenger inn på brorens eiendom, Naevie lot Adtjis holde
på. Helt til en dag Naevie ikke hadde mer eiendom enn en melkekilde og en
gammetomt igjen. Da ble Adtjis så arg at han slo broren med en reinsdyrkrone så
Naevie døde. I det øyeblikket Naevie døde ble alle verdens sykdommer sluppet
løs og menneskene begynte og krige - verden ble slik vi kjenner den i dag.
Likheten
i disse mytene er at de begge omhandler de første menneskene som bodde på denne
jorden. Og i begge mytene er det en person/dyr som ødelegger for de andre i det
nydelige paradiset de bor i (slangen og Adtjis). I "Edens hage" er
det Evas nysgjerrighet og slangens sluhet som fordømmer menneskene og sender
alle ut fra Edens hage. I "Den gylne tiden og hvordan den tok slutt"
er det Adtjis griskhet og grådighet og tilslutt temperament og misunnelse som
ødelegger verden. Det er altså mulig å sammenligne rollen slangen spilte med
rollen Adtjis hadde, de var begge hovedgrunnen til undergangen. På den annen
side; slangen ga Eva et valg, Adtjis gjorde alt det gale selv. Så nei,
sammenligning er ikke lett! Settingen i de to mytene er nesten identiske da,
selv om "Edenes hage" er en bibelhistorie mens "Den gylne tiden
og hvordan den forsvant" kommer fra samene1., begge mytene
handler om hvordan Gud ønsket en perfekt verden og ga menneskene og dyrene alt
de ønsket seg. I begge mytene tok de menneskelige feilene og lystene overhånd,
grådighet, sjalusi, nysgjerrighet og mange av de andre egenskapene menneskene har.
Alt i alt er mytene veldig like når du bare ser det store bildet, men ser du nøye etter er det lett og peke på forskjellene. Jeg tror derfor den ene myten stammer fra den andre og at detaljene har endret seg litt hver gang den har blitt gjenfortalt. Derfor er det små detaljer som skiller seg ut, men det er fortsatt det samme store bildet.
1 Jeg fant uheldigvis ikke ut når mytene ble skrevet, men
jeg tror at en av de bygger på den andre på grunn av de mange likhetene.
Kilder:
mandag 23. april 2012
Vi så "Rødhette og varulven" i timen torsdag tolvte april. Man kan trygt si at jeg ble en smule overrasket etter (og under) filmen. Jeg forventet den stereotypiske lille, søte, uskyldige, elskelige og naive jenta. Istedet ser jeg en ung dame, som ikke har noe i mot å bryte regler og trosse farens og morens advarsler. Jeg så for meg en kjedelig film om en liten jente som skulle besøke bestemoren sin med kaker, men på veien møtte en ulv, og ja resten kan dere vel...
Neida det jeg fikk se var noe helt annet. Ble jeg positivt overrasket? Tja, jeg har ikke bestemt meg helt ennå, men en ting er sikkert. Det var veldig overraskende! Søsteren min på ni år hadde advart meg om at den var skummel, men det trodde jeg ikke før jeg fikk se det. Jeg forstår nå hvordan og hvorfor denne filmen skremte en niåring. For den var skummel, den var spennende og faktisk ikke så lite romantisk! Den hadde alt det opprinnelige eventyret manglet! Så hvorfor er jeg ikke positivt overasket? Er det fordi sjokket over å se den lille jenta jeg vokste opp med å høre om bli forvandlet til noe annet enn jeg trodde hun var? Nei, hvem vet, men nok om meg om min mening.
Filmen starter med at Valerie (hovedperson og rødhette), og Peter (også en hovedperson) er små og dreper en kanin. Plutselig er de voksne, Peter jobber som tømmerhugger og Valerie skal bli giftet bort til Henry (rik og sønnen til smeden). Det bor en varulv i landsbyen, ingen vet hvem det er, men de ofrer noe av maten sin for at han skal holde seg unna landsbyboerne. Det er fred i byen helt til varulven en dag dreper Valeries søster, Lucie, og derved bryter avtalen mellom vedkommende og innbyggerne i den lille byen. Landsbyboerne begynner å ta opp jakten på varulven, og sender bud på Pater Solomon. Som er berømt for å vite hvordan man dreper varulver og for å ha drept mange av dem. Varulven angriper landsbyen og snakker med Valerie om å reise fra landsbyen inn til byen med vedkommende. Varulven dreper samtidig Fader Solomon og mange av vaktene han tok med seg til landsbyen og flykter over landsbygjerdet.
Vil du vite hvordan det ender og hva som ender med Valerie? Da får du vel se filmen da! Jeg vil ikke anbefale å kjøpe den da det er (etter min mening) bortkastete penger, med mindre du liker "Twilight" og er en stereotypisk femten år gammel jente.
Som du sikkert kan gjette syntes jeg ikke stort om "Rødhette og varulven" og det hadde ikke vært meg imot å kaste regissørene til (var)ulvene! For meg minnet den litt om "Twilight" - med kjekke gutter, endeløst mange klissete klisjeer og varulver. Jeg hadde nok likt filmen bedre hadde den hatt et annet navn, et som ikke minte meg om historien jeg vokste opp med. Filmen hadde faktisk fått ståkarakter hadde den hatt et annet navn. Jeg må dessverre gi den terningkast en. Det er ikke for mangel på kreativitet, heller det motsatte! Og bare for å forsikre oss om at vi ikke ser feil film har de lagt til replikker de fleste av oss forbinder med det klassiske eventyret.
fredag 27. januar 2012
Niels Fredrik Dahl forfatterbesøk 25.01
Niels Fredrik Dahl (11 mai 1957)
Hr. Dahl, forfatter av kjente romaner som "Journalisten" (1997), "I fjor sommer" (2003), men mest kjent er kanskje romanen "På vei til en venn" fra 2002.
Han har også skrevet noveller, dikt og vært manusforfatter.
Hr. Dahl virket som en veldig humoristisk og jordnær type, utifra det han fortalte om seg selv. Bla at han som ung trodde man måtte bli ha et hardt og tungt yrke for å kunne bli forfatter (som f.eks sjømann). Alt han ville var å skrive, aller høyest ønsket han å bli forfatter så han kunne skrive om hva han ville.
Som ung spurte han sin mor og far om han kunne bli sjømann. Da svarte moren at hvis han søkte på journalistskolen kunne han dra til sjøs hvis han fortsatt ønsket det. Heldigvis kom han inn på skolen og droppet planen om å dra til sjøs da han det ble for fristende å dra på skolen.
Han har hatt mange jobber i sitt voksne liv. Bla annet var han manusforfatter på Hotel Cæsar, en jobb han ikke var veldig stolt av, da han ikke fikk skrive det han ville og ble bedt om å skrive dialogen så "flatt" som mulig. Han innrømmet faktisk at han ikke har sett en hel episode med Hotel Cæsar, han har prøvd ved et par anledninger, men det har rett og slett blitt for kjedelig.
Hr. Dahl har vunnet en rekke priser, "Tidens skjønnlitterære pris" i 1997, "Fringe First Award" i 2001og "Ibsenprisen" og "Brageprisen" i 2002. Han er en svært anerkjent forfatter og her er en liste over hans verk (Fra nrk.no):
Kilder:
http://www.nrk.no/nyheter/kultur/forfattere/2019853.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Niels_Fredrik_Dahl
Hr. Dahl, forfatter av kjente romaner som "Journalisten" (1997), "I fjor sommer" (2003), men mest kjent er kanskje romanen "På vei til en venn" fra 2002.
Han har også skrevet noveller, dikt og vært manusforfatter.
Hr. Dahl virket som en veldig humoristisk og jordnær type, utifra det han fortalte om seg selv. Bla at han som ung trodde man måtte bli ha et hardt og tungt yrke for å kunne bli forfatter (som f.eks sjømann). Alt han ville var å skrive, aller høyest ønsket han å bli forfatter så han kunne skrive om hva han ville.
Som ung spurte han sin mor og far om han kunne bli sjømann. Da svarte moren at hvis han søkte på journalistskolen kunne han dra til sjøs hvis han fortsatt ønsket det. Heldigvis kom han inn på skolen og droppet planen om å dra til sjøs da han det ble for fristende å dra på skolen.
Han har hatt mange jobber i sitt voksne liv. Bla annet var han manusforfatter på Hotel Cæsar, en jobb han ikke var veldig stolt av, da han ikke fikk skrive det han ville og ble bedt om å skrive dialogen så "flatt" som mulig. Han innrømmet faktisk at han ikke har sett en hel episode med Hotel Cæsar, han har prøvd ved et par anledninger, men det har rett og slett blitt for kjedelig.
Hr. Dahl har vunnet en rekke priser, "Tidens skjønnlitterære pris" i 1997, "Fringe First Award" i 2001og "Ibsenprisen" og "Brageprisen" i 2002. Han er en svært anerkjent forfatter og her er en liste over hans verk (Fra nrk.no):
- 1988 I fjor var litt av en natt (dikt)
- 1990 Fluenes gate (noveller)
- 1991 Dikter i New York (gjendiktning av Federico Garcia Lorca)
- 1992 Branngater (dikt)
- 1995 Antecedentia (dikt)
- 1997 Journalisten (roman)
- 1999 Min tredje muskel (dikt)
- 2000 Som torden (skuespill)
- 2002 På vei til en venn (roman)
- 2003 I fjor sommer (roman)
Hr. Dahl gjorde et stort inntrykk på meg, men i håp om å holde meg innenfor grensen på 300 ord skal jeg avslutte med å ønske Hr. Dahl lykke til videre og håpe han en dag får muligheten til å leve av å være forfatter.
Kilder:
http://www.nrk.no/nyheter/kultur/forfattere/2019853.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Niels_Fredrik_Dahl
Abonner på:
Innlegg (Atom)